Naar je lichaam luisteren is belangrijk. Niet alleen als je zwanger bent en moet bevallen, maar gewoon altijd. Maar hoe doe je dat?

Mindful bevallen zal jou helpen!

Het is de kunst om tijdens de geboorte je verwachtingen los te laten en naar je lichaam te luisteren. Ook als je bijvoorbeeld van te voren bedacht hebt dat je op de baarkruk wilt, maar toch liever op handen en knieën gaat zitten. Of dat je verticaal wilt blijven, omdat iedereen dat zegt, maar je merkt dat je heel graag wilt gaan liggen, doe dat dan gewoon. Misschien heb je dat nodig omdat jouw ontsluiting juist supersnel gaat. Besef je dat je zelf kunt kiezen. Geef je lichaam hierin de ruimte, voel en ervaar wat zij nodig heeft van moment tot moment. Geef ook aan wat jij nodig hebt bij de mensen om je heen.

Het liefst ga je vol vertrouwen je bevalling in (en door).Luisteren naar je lijf betekent dat je met al je aandacht in het hier en nu, bij de geboorte van je kindje kunt blijven. Het betekent dat je ruimte maakt voor de baby, en je houding aanpast aan de positie van je kindje. Het betekent dat je je zo fijn mogelijk voelt, zodat alle benodigde hormonen vrij kunnen komen en alle reflexen automatisch voor een soepele geboorte zorgen. Dat je helemaal naar binnen kunt keren en de natuur haar werk kan laten doen.


Maar let op; ‘Luisteren naar je lijf’ klinkt makkelijker dan het is.

Het is hard werken. Je kunt het er niet even bij doen en denken, ach, dat doe ik tijdens mijn verlof een keer of drie, en dan verwachten dat je helemaal in sync bent met je lijf. Zo werkt het niet als je de signalen van je lichaam jarenlang hebt genegeerd. Het is een kwestie van blijven oefenen en blijven zoeken naar wat goed voelt voor jou.