Het kan ook anders! Privacy
Alle zoogdieren vertragen de bevalling of stoppen ermee als ze worden bekeken. In de westerse mensenwereld is in het ziekenhuis bevallen een publieke zaak geworden die zich meestal afspeelt in een publieke ruimte onder toezicht van publieke figuren. Het is volkomen normaal geworden om te bevallen met allerlei vreemden om je heen: Artsen, co-assistenten, verloskundigen en verloskundigen-in-opleiding komen allemaal beurtelings een kijkje nemen. Maar we worden ook continu bekeken door de technologie (het monitoren van de foetus, freuquent inwendig onderzoek, enz. ) Niet zelden stoppen de weeën dan ook plotseling als vrouwen aan het begin of halverwege hun bevalling verplaatst worden naar het ziekenhuis.

Bevallen in eens publieke ruimte is net zo vreemd als een kind verwekken in een publieke ruimte.

Bovendien zullen vrouwen die zich bekeken voelen minder oxytocine aanmaken (dit hormoon is belangrijk bij het samentrekken van de baarmoeder en nadien bij de hechting tussen moeder en kind), zelfs de manier waarop een moeder naar zichzelf kijkt (‘Doe ik het wel goed?’), zal het vrijkomen van oxytocine verminderen.

Orgasmisch baren

Kiezen voor een ziekenhuis- of een thuisbevalling hangt af van waar je je het veiligst voelt. Je ontspant beter waar je je goed voelt, waardoor het proces soepeler verloopt. Het gevoel van veiligheid bij de barende vrouw staat voorop. Vandaar is het belangrijk dat aanstaande ouders goed geïnformeerd zijn en bewust zijn van de mogelijkheden in begeleiding en van de invloeden die meespelen tijdens een bevalling. Een zelfstandige vroedvrouw of doula kan je hier wegwijs in maken.

De aanmaak van de hormonen endorfine en oxytocine, ook wel de liefdeshormonen genoemd, spelen een cruciale rol tijdens het geboorteproces. Wanneer het oxytocineniveau stijgt, zal ook het endorfine-niveau stijgen, het hormoon dat het pijngevoel doet afnemen. Dit werkt dus pijnstillend en zal ook zorgen voor sterke weeën die het baaringsproces vooruit helpen. De aanmaak van oxytocine stijgt wanneer de vrouw zich veilig, rustig en ondersteund voelt door mensen die vertrouwen hebben in haar en het baringsproces in een aangename en rustige omgeving.
Echter wanneer de adrenaline overheerst, wat het geval is wanneer de vrouw angstig of gestresseerd is, zal de bevalling afgeremd kunnen worden.

In de documentaire Orgamix Birth van Debra Pascali-Bonaro worden verschillende vrouwen getoond die samen met hun partner het liefdesspel verweven in het baringsproces. De gedeelde sensualiteit en seksuele opwinding in onstpannen sfeer zorgen voor een hoge aanmaak van oxytocine, het vrouwelijke zenuwstelsel wordt zodanig verdoofd dat de pijngrens aanzienlijk omhoog gaat. Het gaat niet om het per sé beleven van een orgasme, hoewel dit mogelijk is en als heel diep ervaren wordt, maar om de intimiteit die ze als koppel beleven. Dit is de wetenschappelijk uilteg voor wie het plaatje graag rationeel begrijpt. Maar ga zelf maar eens na, vorm je het beeld van een vrouw die bevalt badend in genot, liefde en plezier. Liefkozend, net zoals ze hun kindje verwekt hebben, verwelkomen ze het in de wereld…