Of je net begint met meditatie of een ervaren pro bent, we hebben allemaal vragen over meditatie op een bepaald punt, zoals; 

Hoe kan ik zien of het werkt?

Wat moet ik doen als ik gedachten heb?

Hoe weet ik of ik het goed doe?

Het gaat er niet om of je het beter kan of doet als je lang of langer mediteert, door het gewoon te doen en je niet druk te maken of je het wel of niet goed doet gebeurt er al een hoop. Het beoefenen van mediteren werkt als een spirituele spier. Door het te doen, zal je vanzelf verschil gaan voelen en ervaren.

We denken veel en hebben veel gedachten, als je mediteert  komen er ook veel gedachten vrij, dat geeft niets. Deze gedachten zitten in je body-mind systeem en zijn daar opgesloten. Door het te accepteren en de gedachten er te laten zijn, komen de gedachten vrij en komt er ook spanning vrij, hier reageert je lichaam weer op en kan het gaan ontspannen in je systeem.

De gedachtes gaan langzaam minder worden, door het dagelijks doen van meditatie en je er ook niet druk om te maken. Zie het alsof je op een fiets rijdt, je rijdt er op en elke keer als je wordt afgeleid keer je weer terug naar de adem, de mantra, de sensatie, of zelfs naar de gedachten. Als iemand je nu vraagt “wat is het eerst volgende waar je aan gaat denken?” dan is er opeens stilte!

Vertrouw op jezelf en je manier van denken. Vertrouw op de meditatie, geef je er aan over.

Wat is Mindfulness?

‘Mindfulness betekent: Leven in het NU’. Makkelijker gezegd dan gedaan voor multitaskende moeders. Mindful zijn is je gevoelens toelaten als je bijvoorbeeld boos of verdrietig bent en ze niet probeert weg te duwen. Gevoelens wegduwen kost een heleboel energie en kan je een gestrest gevoel bezorgen. Je zou kunnen zeggen dat echt aanwezig zijn in het moment voldoende is voor mindfulness. Het geeft je de mogelijkheid om blij te zijn met mooie dingen, en om verdrietig te zijn op verdrietige momenten. Mindfulness gaat dus niet over wat je doet, maar hoe je het doet. Aandacht voor gedachten en gevoelens is dus de eerste stap richting een mindful bestaan. En dan ervaar je het leven een stuk rustiger.

Voordelen van mindfulness:

  • Volledige aandacht voor je zwangerschap, je kinderen, partner en de dingen die je doet
  • Rust ervaren in ieder moment van de dag, dus ook in de hectiek
  • Meer geduld
  • Minder Stress

Wat is meditatie?

Het doel van mediteren is ruimte maken in je hoofd, maar ook bevrijd worden van dat ‘commentaarstemmetje’ dat we allemaal zo goed kennen. Mediteren wil niet zeggen: nergens aan denken of je gedachten weg duwen. Maar het betekent wel: je aandacht weer terugbrengen naar waar je mee bezig bent. Simpel gezegd, je aandacht erbij houden. Het stelt je in staat spanning los te laten en de voortdurende stroom van gedachten tot stilstand te brengen.

Door middel van concrete meditatieoefeningen leer je toeschouwer worden van je gedachten. Je zult merken dat je geest meer helder wordt en los kan komen van negatieve gevoelens en gedachten; innerlijke rust. Als je mediteert, wordt de adem rustiger en neemt de spierspanning/stress af, je krijg meer energie en een betere nachtrust.

Mediteren kan op verschillende manieren. Zittend, liggend, staand, met muziek of in stilte. Altijd op een manier die jij het prettigst vindt. Het is een moment helemaal voor jou zonder dat je iets hoeft. Objectief leren waarnemen, zonder oordeel of conclusie.