Vandaag is het echt bewezen. Moeders ervaren meer stress, zo blijkt vandaag uit een belangrijk rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Mannen en vrouwen worden ongeveer even zwaar belast met de verdeling van betaalde en onbetaalde arbeid. Vrouwen werken minder in een betaalde baan, maar doen meer onbetaald werk in het gezin en huishouden. Mannen en vrouwen hebben beiden evenveel vrije tijd. Alleen ervaren vrouwen deze vrije tijd niet als vrije tijd. En dat zit zo.

  1. Moeders voelen zich op zowel het werk als in het gezin snel tekortschieten

Over het algemeen zijn vrouwen perfectionistisch, voelen ze zich enorm verantwoordelijk en leggen de lat erg hoog. Het is niet snel goed genoeg. Terwijl (dit blijkt uit het onderzoek en hoor ik ook dagelijks terug in mijn praktijk) hun man veel gemakkelijker voor zichzelf kiest. Hij kan wel de boel de boel laten als hij wil ontspannen. Omdat hij voelt dat hij even tijd voor zichzelf nodig heeft. Het huishouden komt later wel.

En vrouw negeert haar eigen behoefte sneller en kan pas ontspannen als al het werk gedaan is. Wat er in praktijk op neer komt dat zij zich vrijwel nooit kan ontspannen, want het werk blijft maar doorgaan. Zit je eindelijk op de bank een film te kijken, schiet het je te binnen dat je ondertussen net zo goed even een was kunt vouwen. Dat idee.

  1. Moeders hebben minder vrije tijd voor zichzelf

Als vrouwen vrije tijd hebben, vullen zij hun vrije tijd vaak in met hun kinderen. En voelt deze vrije tijd niet als vrije tijd, maar eerder als ‘beschikbaar zijn’ voor de kinderen. Een potje voetballen met je kinderen is erg leuk, maar toch echt iets anders dan een avondje uit eten met vriendinnen zullen we maar zeggen.

  1. Moeders staan altijd emotioneel ‘aan’

Een ander punt dat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat vrouwen zich moeilijk kunnen ontspannen omdat zij emotioneel nog aan het werk zijn. Ze piekeren vaak of hun kinderen het wel goed doen op school, wat ze kunnen doen om die ruzie van hun kind op te lossen, wat er nog mee moet naar het kinderdagverblijf, of hoe hun kind beter zal gaan luisteren.

Al met al genoeg redenen waarom het moeders moeilijk lukt zich ontspannen te voelen. In welke van deze drie herken jij jezelf? Wil je je ook een ontspannen moeder voelen? Met meer tijd en ruimte voor jezelf?