Een ouder zijn, dat is vaak hard werken. Je moet van alles regelen, er kan van alles gebeuren en dat wil je ook nog dat je kind opgroeit tot een prettig gelukkig persoontje. Om er zeker van te zijn dat dat gebeurt, zit er maar één ding op: controle. Je kind dag en nacht in de gaten houden en als ze op school zijn of op de kinderopvang ervoor zorgen dat ‘zij’ het precies zo doen zoals jij dat graag wil. Maar levert je dat echt het gewenste resultaat op? Ik zie dat deze aanpak juist zorgt voor dwarse kinderen en gestresste ouders. Hoe kan je er dan toch voor zorgen dat het ouderschap leuk blijft en ook nog leuke kinderen hebt? Mijn advies: word een luie ouder!

Een luie ouder, dat word je niet zomaar, daar moet je heel hard voor werken 🙂 De truc is om juist dingen niet meer of veel minder te doen. En het mooie, het is nog goed voor je kind ook! Het krijgt nu zelf de kans om de wereld te ontdekken, zelf fouten te maken en zichzelf volop te ontplooien. Hoe doe je dat dan? Ik geef je een aantal tips:

Grijp alleen in als het echt nodig is
Heb je de neiging om steeds te roepen: kijk uit, let op, niet doen! Voordat je ‘ingrijpt’ stel je jezelf dan eerst 3 belangrijke vragen.

1.      Is het gevaarlijk voor je kind of voor iemand anders?

2.      Doet mijn kind hiermee zichzelf of een ander pijn?

3.      Gaat hierdoor iets stuk of kapot?

Als het antwoord op 1 van deze vragen ja is, dan grijp je in. Is het antwoord op de vragen nee, dan laat je het voor wat het is. Vooral in het begin is dat soms even op je tanden bijten, maar ik verzeker je dat het steeds makkelijker wordt.

Beperkt het aantal regels
Wil je niet de hele dag thuis als politieagente optreden? Kijk dan eens kritisch naar de regels die je hebt voor je kind. Vaak hebben ouders regels, maar hebben zelf geen idee meer waarom ze deze regel hebben. Vaak is de regel er dan omdat het zo ‘hoort’. Schrap deze regels en je houdt veel minder regels over. Dat is meteen weer een stuk duidelijker voor je kind(eren) een een stuk relaxter voor jou!

Kan mijn kind het zelf?
Ben jij de hele dag vooral bezig met het strikken van veters, helpen met aankleden, je kind voeren en pak je de schooltas en sporttas ook nog in? Vraag jezelf dan af: kan mijn kind dit zelf? Als dat zo is, doe je er dan goed aan om je kind te helpen? Vooral bij jonge kinderen zeggen ouders dat het anders zo lang duurt. Dat is zo, maar alleen in het begin. Je kind oefent dan en leert het uiteindelijk echt om het sneller te doen.

Weet jij al wat je gaat doen met al die tijd die je nu over hebt?