Het loont om je bewust te worden van je gedachten, zeker nu je zwanger bent! Om je gedachte tot rust te brengen en er niet zoveel aandacht aan te besteden en te bepalen of ze waar en zinvol zijn. Je kunt niet voelen en denken tegelijk! Dus elke keer als je gedachten weer met je aan de haal gaan, richt je aandacht op je lichaam, je adem en je hart.

We zien dingen niet zoals ze zijn,

we zien dingen zoals wij zijn!

Het voordeel van zwanger zijn is, naar mate we verder in de zwangerschap zijn (vanaf ongeveer het tweede trimester), onze gedachte als vanzelf al lijken te vervagen. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementiegenoemd. 

Oorzaak van zwangerschapsdementie?

Dit komt doordat ons lichaam als het ware onze hersenen uitschakelen. Tijdens de zwangerschap past de brein zich aan en krimpt de grijze stof in een bepaalt gebied van je hersenen die o.a. te maken hebben met inlevingsvermogen.

Daarnaast is slaapgebrek een grote boos doener tijdens de zwangerschap. De hersenen moeten ’s nachts worden opgeladen, de ervaringen die je overdag hebt opgedaan worden ’s nachts verwerkt en op de juiste manier opgeslagen. Van korte slaapjes en vaker wakker zijn ’s nachts (vooral in het eerste en derde trimester), ontstaat er minder oplaadtijd en dus minder energie, waardoor je geheugen je ook sneller in de steek laat.

Progesteron werkt remmend op het gedeelte in je hersenen waar je herinneringen worden opgeslagen. Je lichaam giert tijdens je zwangerschap van de hormonen en progesteron is er daar ook één van. Het is aangetoont dat de verhoogde hoeveelheid progesteron een remmende werking heeft op delen van de hersenen waar herinneringen worden opgeslagen en opgehaald. 

Dan hebben we nog choline, dit voedingsstofje wordt als eerste door je baby opgenomen voor het vormen van de brein van je baby. Dan blijft er vaak weinig voor mama over, wat invloed heeft op jou geheugencapiciteit. je kunt dit wat ondervangen door wat choline-rijk voedsel te eten zoals; eidooiers, rundvlees, sojabonen, noten en citrusvruchten. Goed voor jullie beide.

Voor jou is het aller, aller, allerbelangrijkste nu in jou wereld wat zich bevindt in jouw buik! Dus kleine zaken laten je als van zelf los en interesseren je niet meer. Want het loslaten van deze onbelangrijke dingen, helpt je volledig te concenteren op wat echt belangrijk is, jou baby!

Waarom ontstaat er zwangerschapsdementie?

Het heeft vele voordelen want uit onderzoek blijkt dat een kleinere hersenmassa (door het krimpen van de grijze hersenen) tijdens de zwangerschap juist beter werkt en je meer gaat gericht op je innerlijke wereld, ‘je baby’ dan op wereld om je heen. Wat ten goede komt voor jou en je kindje. Zo kun je beter gaan afstemmen, je intuïtie laten leiden en voorbereiden op de bevalling om je totaal over te kunnen geven in het moment.

Het gaat vanzelf weer over! Maar kan nog wel tot ongeveer twee jaar na je bevalling duren voordat je hersenen en de grijze massa weer hersteld zijn.