Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling kan het voorkomen dat je niet kunt genieten zoals je verwacht had. Je voelt je somber en alles is te veel. Zo af en toe een “off” day hoort er gewoon bij. Maar wanneer is het nog normaal en wanneer heb je nou last van een pre-of postnatale depressie?

Uit onderzoek is bekend dat vrouwen pas laat hulp zoeken. Het hoort er gewoon bij lijken we te denken. Per jaar worden er in Nederland rond de 200.000 vrouwen moeder en bij 10% van hen ontstaat een depressie waarvan de helft binnen een maand na de bevalling (Engels, Haspels, 2003).

Bekijk ook: Tips voor onzekerheid en angst tijdens de zwangerschap

Hoewel een milde depressie binnen 2 tot 6 maanden spontaan hersteld zijn er ook vrouwen die er veel langer mee rondlopen en dat is jammer want er is wel iets aan te doen. Er is vrijwel nooit sprake van één oorzaak maar een samenloop van factoren waardoor je kwetsbaarheid op het krijgen van een pre-of postnatale depressie wordt vergroot. Hormonale schommelingen hebben invloed op hoe je je voelt. Iedereen kent wel de huildagen in de kraamweek, een volkomen normaal verschijnsel.

Life events verhogen de kans op een depressie (in het algemeen). De bevalling, ook als die niet gecompliceerd is verlopen, wordt gezien als een life event (Engels,2003) net zoals een trouwerij, verhuizing, verlies van een dierbare, veranderen van werk of een scheiding. Life events veroorzaken stress en verhogen de kans op een depressie. Stress geeft vermoeidheid, slaapproblemen, hartkloppingen spierstijfheid en kan als het chronisch wordt uiteindelijk leiden tot uitputting (burn out).

Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om je op een “natuurlijke” manier weer beter te voelen. Ik adviseer bijvoorbeeld het gebruik van specifieke vitamines en mineralen en zo nodig lichttherapie. Het (ouderwetse) advies om iedere dag met de kinderwagen (liefst samen met iemand anders) naar buiten te gaan was zo gek nog niet. Studies laten zien dat beweging (sport) en dagelijkse blootstelling aan licht helpt bij een depressie.

Het komt er alleen niet altijd van. Hoe moet ik dat doen? Ik wil rust! zeggen moeders tegen mij. En dat begrijp ik heel goed. Toch liggen er ook sleutels voor een voorspoedig herstel in eigen hand. Het vraagt een andere manier van tegen je situatie en jezelf aankijken. Je prioriteiten onder de loep leggen. Staat de zorg voor jezelf eigenlijk ook op je prioriteitenlijst? Of laat je bijvoorbeeld het sporten als eerste zitten als het druk is? We willen het beste voor onze kinderen en leggen de lat ongemerkt heel hoog. Het kunnen loslaten van wat we vinden dat we moeten van onszelf geeft al veel rust.

Zet jij jezelf op de agenda? Ik hoop het. Want goed voor jezelf zorgen is de eerste stap voor een betere balans. Het geeft je kracht om door moeilijke tijden te komen. Ik help je er graag bij, neem gerust vrijblijvend contact.