Bevallen is een intieme klus. En intieme zaken vinden plaats wanneer je ontspannen bent. Als er iets van belang is rondom je bevalling, dan is het ontspanning en vertrouwen. Je lichaam laat de baby niet zo makkelijk gaan, als jij zelf vol spanning zit!

Sinds we te maken hebben met nieuwe en strenge richtlijnen vanwege corona, komt er een flink stuk spanning bij. Waar heb je mee te maken als je nu gaat bevallen? Hoe blijf je ontspannen? En waar zit jouw ruimte?

Zoek juist de mogelijkheden waar jij je veilig bij voelt. Bevraag jezelf heel serieus; wat zet jou in het zadel? Hoe beter je jezelf kent, hoe meer je in je bevalling ook bij jezelf kunt blijven.

Dus bereid je goed voor;

  • Hoe gaat het er in het ziekenhuis aan toe?
  • Wat kan je tegenkomen met een thuisbevalling?
  • Kun je bij jouw zorgverlener niet met jouw essentiële wensen terecht? Onderzoek of er een andere zorgverlener is die wel met je kan werken.
  • Praat veel met je partner, hoe je zoveel moeglijk samen kan doen. Zorg dat jullie een team zijn.
  • Onderzoek ook in jezelf hoe je nog mer en dieper op jezelf kunt vertrouwen. Wat zorgt ervoor dat je je kracht kan houden in jezelf?

Wat weten we over zwangere en dit virus?

•    Het heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn
•    Voor zover bekend is er geen kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen
•    Het lijkt erop dat het virus de placenta niet passeert, dus dat je je baby in de buik niet kunt besmetten
•    Bij moeders met het coronavirus kon dit virus tot nu toe niet worden aangetoond in de moedermelk, borstvoeding geven lijkt dus veilig.

Wanneer je benauwdheid bent door een infectie van het cororna kwaad voor je baby?

Benauwdheid is een veel voorkomende klacht bij COVID-19. Bij milde klachten met een beetje benauwdheid zal je baby hier weinig last van hebben. het zuurstofgehalte in jouw bloed is dan nog hoog genoeg voor je baby om hier voldoende zuurstof uit te krijgen. Wat hierbij helpt is dat je baby een ander type hemoglobine heeft dan volwassenen. Dit is het eiwit in rode bloedcellen dat bindt met zuurstof. Het hemoglobine van een baby bindt extra gemakkelijk aan zuurstof.

Bij ernstige klachten ligt het anders. het zuurstofgehalte in je bloed kan dan dalen tot beneden de 85-90%. Dit terwijl het normaal rond de 95-99% ligt. Zo’n laag zuurstoggehalte moet je niet te lang hebben. Ga daarom bij klachten van erge benauwdheid wel naar het ziekehuis, ook al kom je daar nu liever niet! Vaak knap je met een zuurstofbehandeling weer snel op.

Hoe herken je het verschil tussen benauwdheid wat vaak voorkomt in het laatste trimester of het corona symtoom?

Het onderschied kan lastig zijn. In de zwangerschap adem je sowieso sneller dan normaal. Ook druk je buik op je middenrif en longen, waardoor je wat kortademig kan worden. Dit is een normaal verschijnsel. Om het onderschied met corona te maken, kan je letten op bijkomende klachten, zoals hoesten, neusverkoudheid, koorts en keelpijn. Als je dit opmerk, is het verstandig om aan de bel te tekken. Ook als je benauwdheid ineens toeneemt of anders wordt dan eerst, kan dat op corona wijzen.

Vallen zwangere vrouwen in een risicogroep voor het virus?

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen meet vatbaar zijn of dat COVID-19 bij hen ernstiger verloopt. Dat betekent automatisch dat je niet in en risicogroep valt.

Hierbij moet je wel een slag om de arm houden, omdat het om een nieuwe virus gaat!

Bevallen, mag je partner erbij zijn?

Elk ziekenhuis gaat daar anders mee om. Gelukkig zien veel ziekenhuizen de bavalling als een unieke ervaring. Daarom wordt hier vaak een uitzondering voor gemaakt, ook bij klachten. En soms zelfs als de partner een positieve test heeft. Wel moeten partners dan beschermende kleidng en een mondmasker dragen.

In Amsterdam UMC, staan ze het toe, dat de partner erbij is, of hij/zij nu  klachten heeft of besmet is of niet. Dit is de enige uitzondering, verder mag er niemand met klachten of een positieve test het ziekenhuis in als bezoeker.

Als je thuis bevalt loopt je bevalling in principe zoals altijd. De verloskundige en krammverzorgende zullen zich wel aan de extra hygiënemaatregelen houden. heb je mlde klachten, maar hoef je hiervoor niet naar het ziekenhuis. Dan draagt de verloskundige beschermende kleding en een mondmasker tijdens je bevalling.

Hoe om te gaan met kraambezoek en je baby?

Hierbij geldt eigenlijk wat voor iedereen geldt. Het advies vanuit het RIVM is om sociaal contact zoveel mogelijk te beperken. Ook kraamzorgbureaus adviseren om voorlopig geen kraambezoek te ontvangen.

Het is je eigen keuze om dit te volgen of niet. Maar het is wel verstandig om dit bij voorkeur op afstand te doen.

Als laatste tip, trek aan de bel als er iets is.

Dus zwangere dames bel en ga naar het ziekenhuis bij serieuze klachten! Dit geldt niet alleen voor luchtwegklachten, maar ook juist voor andere symptomen die je niet mag negeren tijdens je zwangerschap. denk hierbij aan het niet voelen bewegen van je baby of bloedverlies. Het is belangrijk om dit te melden, want vaak kunnen ernstige problemen dan voorkomen worden.

Tips om virussen te voorkomen

Voedingsadvies:

Het virus (bijvoorbeeld corona) bestaat uit een viruskern omwikkeld door een eiwit.

  • Het virus vermeerdert zich op dierlijke eiwitten. Stop als je wilt onmiddellijk met het consumeren van dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis, koezuivel, geit- en schappen-zuivel, eieren.
  • Het virus kan zich NIET vermeerderen op plantaardige eiwitten, zoals noten, zaden, kokos artikelen (kokos yoghurt, kaas, etc) of soja producten (zoals sojakaas, yoghurt, melk, etc).
  • Tevens is het belangrijk om geraffineerde suiker te vermijden, zoals bietsuiker en rietsuiker. Let op dat suiker verstopt zit in heel veel producten.
  • Groente en fruit bevatten de juiste suikers voor het lichaam (let op dat bv. vijgen en meeste cranberry’s geraffineerde suikers toegevoegd hebben).
  • Maak je eigen verse groene smoothies voor meer weerstand en om je immuunsysteem te verbeteren.


Gezondheidsadvies:

  • Je kunt je neus en keel reinigen, elke anderhalf á twee uur met een klein (borrel) glaasje (lauw) water. Voor de neus doe je er een á twee druppels echinaforce in en dat kun je opsnuiven vanuit je hand.
  • Voor je keel doe je 5 druppels in het glaasje. Gorgel ermee en slik het door.
  • Je kunt ook met Symbioflor 1 ipv echinaforce werken, waarvan de dosering anders is.
  • Wat hierbij hoort is elke anderhalf á twee uur 15mg zink citraat slikken. Dit zorg voor het verminderen van virussen.
  • Buiten lopen helpt, UV en vitamine D helpen het virus tegen te gaan. Daarnaast kan het virus niet tegen warmte.

Als je symptomen hebt doe dit hele protocol minstens drie volle dagen. Als je deze voedingswijze en tips toepast kan het virus niet overleven, is de ervaring van deskundige. Er zijn ook bepaalde etherische oliën die je lichaam helpen om zichzelf tegen virussen en bacteriën te beschermen.

Voor voedende moeders, neem regelmatig een slokje van (je eigen) moedermelk. Moedermelk bestrijdt virussen. Het standpunt van de borstvoedingsorganisatie LLL (La Leche League) is: borstvoeding beschermt het kindje, als hij of een gezinslid ziek is. Zelfs bij een dreigende noodtoestand. Voed dan altijd vaak zodat je kindje een constante stroom moedermelk binnen krijgt.

Verder is het belangrijk dat je:

  • Goed slapen
  • Gezond eten
  • Voldoende water drinken
  • Yoga, dit bevordert je weerstand en immuunsysteem
  • Ademtechnieken toepassen; die ervoor zorgen dat je afvalstoffen beter worden afgevoerd en je stresslevel naar beneden zal gaan
  • Ontspannen en vertrouwen hebben

Pas goed op jezelf, namasté